Paardensportmassage

Voor wie?

Paardensportmassage is voor elk paard geschikt, ongeacht niveau, geslacht, leeftijd, ras of grootte. Elk paard is een atleet, afhankelijk van de mens. Ze geven vaak pas in een laat stadium pijn en problemen aan. Een massage is zeer aangenaam voor het paard en problemen kunnen voortijdig worden geconstateerd. Een massage ondersteunt en verbetert de (sport)prestaties van het paard.

Waarom?paardensportmassage-kim1

Paardensportmassage kan zowel curatief als preventief gebruikt worden. Curatieve massage kan worden gebruikt bij klachten/stoornissen, ter genezing of ter ondersteuning tijdens of na een blessure. Curatieve massages worden alleen gebruikt onder begeleiding en in overleg met een deskundige.

Preventieve massage kan worden gebruikt ter voorkoming van klachten, puur ontspannend of ter voorbereiding op inspanning.

Paardensportmassage heeft meerdere doelen. Het is voor de totale ontspanning van het paard bijvoorbeeld voor of na een intensieve trainingsperiode.

Massage bevorderd herstelprocessen doordat er bij massage druk uitgeoefend wordt en er warmte vrijkomt. De bloed toe- en afvoer wordt sneller gecirculeerd, waardoor voedingsstoffen en zuurstof beter worden toegevoerd en afvalstoffen beter worden afgevoerd. Daarnaast verminderd het pijn, omdat pijnprikkels minder doorkomen en massage de mobiliteit (bewegingsmogelijkheid) van het paard vergroot.

Massage heeft een positief effect op de fysieke en mentale gesteldheid van het paard.

Massage kan door middel van prikkelingen ook dieper gelegen spieren of organen stimuleren. Bijvoorbeeld de darmen bij regelmatige terugkerende koliekklachten.

Wanneer?

Paardensportmassage kan worden gebruikt om het paard eens lekker te verwennen en te laten ontspannen. Maar het kan ook gebruikt worden als het paard probleem gedrag vertoond of problemen heeft met rijden, zoals bokken/steigeren, moeite met stelling, vluchtgedrag, verzet, niet willen verzamelen, stijfheid of moeite heeft met recht lopen. Dan kan een sportmassage een mogelijkheid zijn om het probleem te verminderen of op te lossen. Bij een rijtechnisch probleem zal er ook naar de manier van trainen gekeken worden om daar eventuele veranderingen in toe te passen.